Με σεβασμό στον συγγραφέα & το έργο του!

Το άγνωστο αριστούργημα - Πιέρ Γκρασού

Ονορέ ντε Μπαλζάκ 

Μετάφραση: Βασιλική Σιαφάκα
Εικονογράφηση: Βασιλική Σιαφάκα 

Καλύβια Αττικής
ΑΩ Εκδόσεις
2023
σ. 144
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5675-55-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Σημειώσεις: Επίμετρο: Βασιλική Σιαφάκα
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13€ + Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Δύο νουβέλες, «Το Άγνωστο Αριστούργημα» (LeChefd' OeuvreInconnu, 1831) και «Πιερ Γκρασού» (PierreGrassou, 1839), ενταγμένες στο μεγαλειώδες έργο «Ανθρώπινη Κωμωδία» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ «διασταυρώνονται» στην έκδοση αυτή, με κεντρικό θέμα τους ζωγράφους και τη ζωγραφική.
«Το Άγνωστο Αριστούργημα» είναι μια νουβέλα ύμνος στην ιδιοφυία του ζωγράφου που σαν μικρός θεός ανασυνθέτει τον κόσμο, τον αναμορφώνει, και συνεχώς επιδιώκει την τελειότητα στο έργο του. Το καλλιτεχνικό του δημιούργημα,παραμένονταςάγνωστο ακόμα (inconnu), είτε μη αναγνωρίσιμο ή και παρεξηγημένο(méconnu) από την κοινωνία, αντιπαραβάλλεται μόνο με τον έρωτα και φυσικάτον νικά.Ενσάρκωση ενός τέτοιου καλλιτέχνη είναι ο φανταστικός ζωγράφος Φρενχόφερ.
Στον αντίποδα του Φρενχόφερ, ο Μπαλζάκ δημιουργεί τον ζωγράφο Πιερ Γκρασού, έναν μέτριο ζωγράφο καβαλέτου, ο οποίος καταφέρνει μέσα από την απομίμηση γνωστών ζωγραφικών έργων, την προσαρμοστικότητά του στη ζήτηση της αγοράς, την αξιοποίηση κοινωνικών ευκαιριών και σχέσεων, να ανέλθει κοινωνικά ως πετυχημένος ζωγράφος. Η νουβέλα «Πιερ Γκρασού»αποτελεί επιπλέονένα κείμενο-ντοκουμέντο για τους ιστορικούς της τέχνης, με αναφορές στην καλλιτεχνική ζωή του Παρισιού κατά την Παλινόρθωση και την Μοναρχία του Ιουλίου (1814-1830).
Οι δύο νουβέλες, τυπωμένες αντίστροφα στην έκδοση αυτή σαν ένδειξη της διαφορετικής αφετηρίας ανάπτυξης του κοινού τους θέματος, αλληλοσυμπληρώνονται σε προβληματισμό για την τέχνη και τον ρόλο της, το έργο τέχνης και τη φύση του καλλιτέχνη. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να απολαύσει για άλλη μια φορά το πλούσιο σε στοχασμό, γλαφυρό κείμενο του Μπαλζάκ και να αναλογιστεί πάνω σε ερωτήματα που εγείρονται για την τέχνη στην εποχή μας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: