Φραγκίσκος Ν. Περράκης
Ο Φραγκίσκος Ν. Περράκης γεννήθηκε στις Λεύκες-Πάρου το 1940. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του (δημοτικό στις Λεύκες και στα Γυμνάσια Πάρου και Αρρένων Καλλιθέας) σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων Μηχανικός Α/φών και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαθηματικές, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες, με μεταπτυχιακές σπουδές Management στο Sussex College of Technology της Αγγλίας. Παρακολούθησε, επίσης, με επιτυχία εξειδικευμένα τμήματα σπουδών στο Air University of USAF στα θέματα: Εργασιακή Ασφάλεια, Ειδικά θέματα Οικονομίας, Τρόποι και Μέθοδοι Διδασκαλίας, Αρχές Αεροναυπηγικής και Υπολογισμός-Σχεδιασμός Κινητήρων και Αεροσκαφών. Παρακολούθησε, ακόμα, σειρά Σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό σε θέματα: Χρηματοοικονομικά-Πιστωτικά, Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Έρευνα, Συντήρηση και Αντικατάσταση Μηχανικού Εξοπλισμού, Πληροφορική, Έλεγχος Συγκόλλησης Μετάλλων με μη Καταστρεπτικές Μεθόδους (Non Distractive Inspection Methods), και Επιστημονική Οργάνωση Εργασίας.
Δίδαξε επί δεκαπενταετία και πλέον στη Σχολή Ικάρων, στην οποίαν μετέπειτα υπήρξε και διευθυντής Σπουδών, "Προωθητικά Συστήματα" και "Πολιτική Οικονομία" και επί τριετία στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) "Γενικά Θέματα Αεροσκαφών", καθώς και επί τετραετία Μαθηματικά σε διάφορες ιδιωτικές Σχολές και στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο ερευνητικό πρόγραμμα "Έλεγχος του Οριακού Στρώματος Πτερύγων Απείρου Εκπετάσματος" της Σχολής Ικάρων και δημοσίευσε την πρωτότυπη μελέτη με θέμα: "Εφαρμογές Laminar Flow Control (L.F.C.)" για τη μείωση της οπισθέλκουσας.
Έγραψε εξειδικευμένα και ειδικής χρήσης, κατά το πλείστον, συγγράμματα, όπως Κινητήρες Αεριωθούμενων Αεροσκαφών, Γενικά Θέματα Αεροσκαφών, Λειτουργικότητα-Προσαρμοστικότητα, Βασική Μελέτη Παραγωγής, Μελέτη Ελέγχου Παραγωγικότητας, Σταθεροί Χρόνοι Εργασίας (Standard Times), Σημειώσεις Πολιτικής Οικονομίας, Μελέτη Σκοπιμότητας Εργασίας - Θέσεις Προσωπικού, 1990, Έλεγχος Συγκόλλησης Μετάλλων με μη Καταστρεπτικές Μεθόδους (σημειώσεις).
Επιπλέον έγραψε και τα συγγράμματα: "Ένας Αληθινός Ήρωας" (βιογραφία), "Ο Πόντιος Στρατηγός και Λογοτέχνης" (βιογραφία), "Το Βλάχικο Πρόβλημα" (πραγματεία), "80 Χρόνια Δράσης-Φροντίδας-Δημιουργίας-Προόδου" (για τον Προοδευτικό Σύλλογο Λευκιανών της Αθήνας) και "Επίτομος Γενεαλογικός Κώδικας της Πάρου". Εκπόνησε πολλές ειδικές μελέτες, έχει αρθρογραφήσει για πολλά κοινωνικά θέματα και έχει προλογίσει σε πολλά συγγράμματα. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στη δίγλωσση εφημερίδα "Εθνικό Βήμα" (National Greek Tribune) του Σικάγου των Η.Π.Α. Είναι ένας εκ των συγγραφέων της συγγραφικής ομάδας που έγραψε και επιμελήθηκε την Εγκυκλοπαίδεια των Ενόπλων Δυνάμεων με τίτλο "Στρατιωτική, Αεροπορική, Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια" (Εκδόσεις Φλώρου, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ).
Εμπνεύστηκε, ίδρυσε και καθιέρωσε το τριμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου των Λευκιανών της Αθήνας, στο οποίο τα τέσσερα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του ήταν σχεδόν ο μοναδικός συντάκτης του.
Σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στην Πολεμική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε σε καίριες και διακεκριμένες θέσεις και αποστρατεύτηκε με τον καταλυτικό βαθμό του Πτεράρχου, ύστερα από αίτησή του. Έτυχε ιδιαίτερου τιμητικού επαίνου απ' την Πολεμική Αεροπορία, γιατί κατεχόμενος από υψηλό αίσθημα ευθύνης περί την Υπηρεσίαν επέδειξε υπερβολικό ζήλο, ευσυνειδησία, δημιουργικότητα και οργανωτικότητα πέραν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος, και τιμήθηκε και με πολλά παράσημα και μετάλλια, μεταξύ των οποίων και με το μεγαλόσταυρο, ενώ απ' τη Μητρόπολη Παροναξίας τον Τίμιο Σταυρό από την εποχή Ιουστινιανού του Μεγάλου Βασιλέως.
Μετά την αποστρατεία του εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής-Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών εποπτείας του Υπουργείου των Εξωτερικών, καθώς και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα.
Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Λευκιανών της Αθήνας.
Είναι παντρεμένος, έχει δυο κόρες, και μια εγγονή.