Με σεβασμό στον συγγραφέα & το έργο του!

Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη

Όσα έζησα, άκουσα και διάβασα

Καλύβια Αττικής
ΑΩ Εκδόσεις
2018
σ. 200
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5363-00-0
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται προσωπικές μνήμες, αφηγήσεις και παλιότερες καταγραφές (βιβλία, εφημερίδες, αρχεία) για το Μαρκόπουλο Μεσογείων και το λιμάνι του, το Πόρτο Ράφτη, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Υπάρχει πλούσιο υλικό που καλύπτει προσωπικές, οικογενειακές, λαογραφικές, πολεμικές, κατοχικές, οικονομικές (αγροτικές, κτηνοτροφικές, εμπορικές κ.λπ.), κοινωνικές, αρχιτεκτονικές, συγκοινωνια­κές, τοπωνυμικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και λοιπές πλευρές της αρβανίτικης ζωής στα παλιά Μεσόγεια. Σκιαγραφούνται, εξάλλου, ποικίλες προσωπικότητες του τόπου και της εποχής, η δράση των οποίων στις μικροκοινωνίες εκείνες έχει απαθανατιστεί στη συλλογική μνήμη και στις γραπτές μαρτυρίες: μια σπουδαία δασκάλα, ένας αξιόλογος παπάς, ένας δαιμόνιος πηγαδάς, ο πρώτος ντόπιος φαρμακοποιός κ.λπ.
Η συγγραφέας έχει επιλέξει τη μέθοδο των αυτόνομων κεφαλαίων, που κάνει ευκολότερη και πιο τερπνή την ανάγνωση, ενώ οι πολλές φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου ζωντανεύουν το λόγο της. 

Κριτικές - Παρουσιάσεις: