Με σεβασμό στον συγγραφέα & το έργο του!

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης 

Ζαχαρώ Χ. Φρατζέσκου

Καλύβια Αττικής
ΑΩ Εκδόσεις
2022
σ. 104
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5675-08-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12€ + Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Η έκδοση αυτού του βιβλίου έγινε για να αποτίσει η συγγραφέας έναν ελάχιστο φόρος τιμής στην Επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη τραγωδία της νεότερης ιστορίας της Πατρίδας μας.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι σαφής, αναδεικνύοντας όμως όχι μόνο την ιστορία της Εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης, αλλά και τον θρησκευτικό πολιτισμό των προγόνων της Μικράς Ασίας, συνδεδεμένο με την παιδεία και τα ήθη κι έθιμα των Φωκιανών.
Η πίστη στην Αγία Ειρήνη, που την παρακαλούν εκεί στην Αλησμόνητη Πατρίδα να «Ειρηνέψει τον κόσμο», ακολουθεί τους Φωκιανούς μετά τον τραγικό ξεριζωμό κι εδώ, στην οδυνηρή εγκατάσταση στην Αττική Γη. Για να τους δώσει δύναμη και κουράγιο να κάνουν το τραύμα της απώλειας της πατρίδας δημιουργία, να χτίσουν την Εκκλησιά, το Σχολειό τους και να στήσουν ξανά τη νέα Πατρίδα, την Παλαιά Φώκαια, όπου ζούμε σήμερα εμείς οι νεότεροι.
Μακάρι, λοιπόν, εμείς να διατηρήσουμε τις μνήμες, με βιβλία σαν κι αυτό, γιατί αυτές οι μνήμες είναι οι ρίζες του δέντρου της ζωής μας, που χωρίς αυτές τούτο το δέντρο δεν μπορεί ν' ανθίσει όπως του αξίζει. 

Κριτικές - Παρουσιάσεις: