Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σκηνιώτης Μ. Κωνσταντίνος

Τίτλοι

Περιγραφή:

Η ΣΚΕΨΗ

Είναι στάλα από χυμό πορτοκαλιού
κομμένου πρώιμα από το δέντρο.

Είναι βότανο θαυματουργό
την άνυδρη στιγμή μας που γλυκαίνει.

Είναι βέλος από χέρι παιδικό
που κέντρο βρίσκει στου παιχνιδιού το στόχο.

Είναι χείλη κόκκινα λαχταριστά
που η φωτιά τους σε ζεσταίνει.

Είναι δυο μάτια γαλανά
που μέσα τους μαθαίνεις το κολύμπι.

Είναι η απόδειξη πως πέρασες απ’τη ζωή
και άφησες επάνω της δυο ίχνη.

Είναι το μούχρωμα στον ουρανό
που μήνυμα στο έστειλα να γίνει.

Περιγραφή:

ΨΙΘΥΡΟΣ

Αγγίζω το αυτί μου στο χώμα.
Αφουγκράζομαι…
Σο βάθος των αιώνων βλέπω.
Μνήμη των γενεών.

Περιγραφή:

Είσαι έτοιμος να συναντηθείς με τα πέντε σπουργιτάκια πλανητοφύλακες; Να ταξιδέψεις μαζί τους σε τόπους μακρινούς, μεταφέροντας μηνύματα ζωής; Ο αρχηγός Φουνξ μαζί με τον Κλάξον, τον Μπάξτερ, το Γουόκερ και τον Ξουτ συνθέτουν μια ιδιαίτερη ομάδα που είναι ταγμένη να υπηρετεί και να προάγει το καλό, το δίκαιο και το όμορφο. Μπαίνουν στη ζωή της Υακίνθης – της όμορφης πριγκίπισσας του προηγούμενου παραμυθιού “Η πριγκίπισσα Υακίνθη και ο γλάρος Οδυσσέας” – και όλοι μαζί ανταλλάσσουν υπέροχες σκέψεις για τις ύψιστες αξίες της ζωής, οραματιζόμενοι έναν κόσμο καλύτερο όπου θα πρυτανεύει η αγάπη και η αλληλεγγύη.
“Η Υακίνθη και τα πέντε σπουργιτάκια πλανητοφύλακες” είναι μια παραμυθένια ιστορία για μεγάλα και μικρά παιδιά, αλλά κυρίως για σένα που θες να κρατήσεις ζωντανό το παιδί μέσα σου. Γιατί μόνο έτσι ο κόσμος μας μπορεί να αλλάξει… Και γιατί μόνο στο “μαζί” – όπως θα μας πουν οι πλανητοφύλακες στο επόμενο παραμύθι όπου τους συναντάμε με τις συντρόφους τους – υπάρχει ελπίδα.
Είθε και στο επανιδείν λοιπόν…

Hellen Margi Funks

Περιγραφή:

Αγάπη
Από τα έγκατα η βοή
τρέµει η γη συθέµελα
τρέµουν και τα επ’ αυτής κτηθέντα·
εσύ, στην αγκαλιά µου ήρεµα κοιµήσου.

Περιγραφή:

Ο Οδυσσέας και η Υακίνθη είναι δυο νέοι που η τύχη θα τους φέρει κοντά, θα ερωτευτούν και ταυτόχρονα θα αγαπηθούν κεραυνοβόλα. Θα νιώσουν τα συναισθήματα που όλοι ονειρευόμαστε να γευτούμε στη ζωή μας. Τα εμπόδια που θα συναντήσουν όχι μόνο δεν θα τους σταματήσουν, αλλά θα δυναμώσουν το πείσμα και την επιμονή τους και στο τέλος θα δικαιωθούν. Σύμμαχός τους τα όνειρα και τα ιδανικά τους: η υπερβατική φιλία, η τόλμη, η ανυπέρβλητη αξία της ελευθερίας. Ο Οδυσσέας και η Υακίνθη αντιπροσωπεύουν το θαύμα που συντελείται όταν η ζωή συναντά την αληθινή αγάπη. Έτσι, στο διάβα της κοινής ζωής τους θα συναντηθούν με την ομάδα του Φουνξ, τα πέντε σπουργιτάκια – πλανητοφύλακες, πρέσβεις του καλού και του δίκαιου. Όλους μαζί θα τους καλωσορίσουμε στο επόμενο παραμύθι – για μεγάλα και μικρά παιδιά.

Περιγραφή:

Μάνα

Είναι η χαροκαμένη γυναίκα
που ανοίγοι τις φτερούγες της
στα παιδιά των άλλων.

Περιγραφή:

… Χέρια απλωμένα εκατέρωθεν. Κακέκτυπη ζωγραφιά του Μικελάντζελο. Μισάνοιχτη η χούφτα ροζιασμένη, τα νύχια βρώμικα, με τρέμουλο μικρό, πολύωρης αναμονής συνέπεια. Κι απάνω η άλλη, απαλή και καθαρή -ίσως στο δάχτυλο κι ένα δαχτυλίδι- καπάκι που κουμπώνει ταιριαστά στο σχήμα, παράταιρο σε σχέδιο και υφή… Κι απέναντι μάτια λαμπερά, με χρώματα βαμμένα και ζωηρές κινήσεις, πού και πού διασταυρώνονταν με τ’ άλλα, πού και πού μια φευγαλέα λύπη, συνέπεια βολικής φιλοσοφίας. Η ζωή, ναι, έτσι είναι, ο προσωπικός αγώνας, οι νόμοι της φύσης… Ίσως ο Προμηθέας δε διόρθωσε τελικά τα λάθη του Επιμηθέα. Ίσως αχρείαστη η τιμωρία των θεών. Ίσως το “εδώ” είναι απλά η προετοιμασία για το “άλλο”. Η παρηγοριά του γιν και γιανγκ, η παρηγοριά της νιρβάνα, η παρηγοριά των ουρί…
(Φιλιώ Γκαβαλιζούδη)

… Βλέπεις αυτήν την καρδιά, είπα, αυτήν την καρδιά της μικρής ελιάς. Έχει κρυμμένο μέσα της όλον τον πόνο της ζωής της μέχρι εδώ. Έχει κρυμμένες μέσα της τις χαρές της ζωής της μέχρι εδώ. Από τη μέρα της σποράς, μέχρι τη μέρα της άνθισης και της συλλογής, όλα μέσα εδώ.
Είναι ευτυχισμένη τώρα που συναντήθηκε λες μαζί μας; Άραγε πότε της χάλασε η ζωή; Την ώρα που έπεφτε από το δέντρο στα απλωμένα τούλια, την ώρα που στοιβαγμένη στη καρότσα ενός μικρού φορτηγού πήγαινε στη λαϊκή ή τώρα, που έτοιμη εδώ μπροστά μας θέλει να προσφέρει τη σάρκα της θυσία, για να βρει η καρδιά της την ελευθερία; Πότε πιστεύεις ότι χάλασε η ζωή της; Ή μήπως και δε χάλασε, μήπως τώρα εδώ, σήμερα, η ζωή της παίρνει διάσταση και συναντάει την αλήθεια; Ίσως η ώρα που η καρδιά βγαίνει στο φως είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής…
(Κωνσταντίνος Σκηνιώτης)

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από μια ιδιόμορφη πολυτροπικότητα, αφού σ’ αυτό συναντιέται αρμονικά ο λόγος δύο συγγραφέων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής εναλλαγή της πεζής και ποιητικής μορφής. Ο δυϊσμός του λόγου και της μορφής συνθέτει, μέσα από ένα διαρκή διάλογο, μια διαλεκτική σχέση
και αποτελεί στοιχείο προώθησης της πλοκής. Με μια γλώσσα λιτή και συμπυκνωμένη, ενίοτε συμβολική και γλαφυρή, παρουσιάζονται οι αφηγήσεις διαφορετικών ανώνυμων προσώπων, που κινούνται, όχι μόνο στο επίπεδο της δράσης, αλλά και των βιωμάτων, των ψυχικών εντάσεων και του στοχασμού. Διαγράφεται έτσι και ταυτοποιείται ο ένας και μοναδικός ήρωας του βιβλίου, ο σύγχρονος άνθρωπος, που με την αναζήτηση, την αγάπη, τον αγώνα της ζωής, το εσωτερικό πρόσταγμα “πρόσω ολοταχώς” και την ελπίδα, έρχεται αντιμέτωπος με θέματα διαχρονικά, που όμως η λύση τους είναι πάντα επιτακτική ανάγκη του παρόντος, τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Με την έννοια αυτή τα προβλήματα και ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους είναι τόπος κοινός, είναι μια “κόκκινη κλωστή” που δένει όλους τους ανθρώπους μαζί.

Scroll to Top