Μελετίου Α. Μιχάλης
Τίτλοι
Περιγραφή:
Ακούμε ότι για όλα μας τα δεινά φταίνε τα λεφτά. Φταίει η οικονομική κρίση που περνά όλος ο πλανήτης και, φυσικά, η δική μας χώρα. Είναι όμως αυτό αληθές; Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαστε φτωχοί. Κατ’ ακρίβεια, ο Έλληνας τους τελευταίους αιώνες υπήρξε σχεδόν πάντα κατά βάση φτωχός. Σε εκείνες τις αλλοτινές εποχές φτώχειας όμως, δεν υπήρχε τόσο διάχυτη η αίσθηση του θυμού, του πανικού, του κανιβαλισμού και του φόβου που επικρατεί σήμερα. Μήπως τα πραγματικά αίτια της παρούσας κατάστασης είναι άλλα; Μπορεί άραγε από μόνη της μια κακή οικονομική συγκυρία, έστω και πολύ δύσκολη, να μας φέρει σε αυτό το χάλι; Η έλλειψη του χρήματος από μόνη της μπορεί να φέρει τόσες κοινωνικές αλλαγές, τόση ανομία και τόση δυσλειτουργία;
Η εμβάθυνση στα αληθινά αίτια της κρίσης και της οικονομικής κατάρρευσης μας οδηγεί στη διαπίστωση: το αληθινό υπόβαθρο της κρίσης που διανύουμε είναι η Ηθική κρίση. Μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την πρωτοφανή αλλοίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, σε αυτόν τον εμπαιγμό των αξιών, σε αυτή την εκμηδένιση του σεβασμού και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Το κοινωνικό μας δράμα, μέσω της ηθικής και πνευματικής χαλάρωσης, κορυφώνεται επικίνδυνα, διότι οδηγούμαστε σε πλήρη αλλοτρίωση και στον ενδεχόμενο μόνιμο εξοστρακισμό μας από τα όσα μας έδιναν συνοχή και όραμα σε αυτή τη ζωή.
Περιγραφή:
ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ
Βουνοκορφές εναλλάσσονται
στης ενδοχώρας τον ομφαλό.
Σαν αλληλουχίες φοβισμένων σκέψεων
πουεπαναφέρουν πασανάκατα
τις δύσβατες, πλην όμως γενεσιουργές
αιτίες των στοχασμών μας.
ΑΡΓΑ ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ
Δύοντας γοργά,
οήλιος του φθινοπώρου
παρέσυρε μαζί του
κάθε ελπίδα ζεστασιάς.
Μόνη παρηγοριά,
οικεραμέρυθρεςαποχρώσεις
των αντανακλάσεων και των σκιών
στις επιφάνειες των προσμονών μας.
Περιγραφή:
Το ποιητικό έργο του Αθανασίου Γαλούση εκτείνεται σε μια χρονική περίοδο που καλύπτει περίπου μισό αιώνα. Η εργασία του Μιχάλη Μελετίου με τον τίτλο ‘Εισαγωγή στην ποίηση του Αθανασίου Φ. Γαλούση” αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ερμηνευτική προσέγγιση της ποίησης του Θεσσαλού δημιουργού. Ο συγγραφέας στοιχειοθετεί την άποψη ότι η ποίηση του Γαλούση χωρίζεται σε τρείς μεγάλες και διακριτές περιόδους. Η πρώτη αρχίζει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν ο ποιητής βρισκόταν ακόμα στην εφηβεία. Αυτή η πρώιμη περίοδος, που διαρκεί μέχρι το 1975 περίπου, χαρακτηρίζεται από έντονο λυρισμό, από την μορφή του εξιδανικευμένου έρωτα και από τις νεράιδες και τα παραμύθια του θεσσαλικού κάμπου. Τη θέση τους όμως καταλαμβάνει βίαια ο πόνος που έκτοτε τον συντροφεύει. Η αλλαγή αυτή συγκλονίζει τον ψυχικό κόσμο του ποιητή και χαρακτηρίζει τον ποιητικό αμητό της δεύτερης περιόδου που διαρκεί περίπου μέχρι το 1995. Τότε είναι που αναδύεται η τρίτη εξελικτική φάση της ποίησης του Γαλούση. Αυτή έχει ως κυρίαρχό της στοιχείο την ένταξη των βιωμάτων και των προβληματισμών του μέσα σε συνθέσεις που ενεδύονται έναν απαιτητικό και σύνθετο μανδύα που υφαίνεται αδιάκοπα μέσα από το αδράχτι της ιστορίας.
Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στην ερμηνεία της ποίησης του Γαλούση. Στην προσπάθειά του να καταδείξει την αξία του ποιητικού έργου του Θεσσαλού δημιουργού, προσεγγίζει παράλληλα τα διαχρονικά πεδία των ποιητικών προβληματισμών και συσχετίζει μεταξύ τους τις έννοιες της μοναξιάς και του κόπου, της εικονοπλασίας και της Μοίρας αλλά και το πώς μπορεί να προσεγγιστεί το αιώνιο πρόβλημα της συνομιλίας ανάμεσα στην ποίηση και τη φιλοσοφία.