Η ιστορία της ηλεκτρικής εταιρείας Κερατέας

Συγγραφέας: Δημήτρης Αθανασίου Μπότσης
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 77
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98679-2-4
Τιμή: 10.00€ + Φ.Π.Α 6%
Κυκλοφορεί

Περίληψη:

Είναι γνωστό ότι η διάδοση της παραγωγής και της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έγινε κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου. Όταν το 1918, στην Ελλάδα υπήρχαν 20 μονάδες, το 1929 υπάρχουν κιόλας 250 μικρά ηλεκτρικά εργοστάσια. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την ταχεία διάδοση και πλατιά αποδοχή της εισαγωγής της καινοτομίας του ηλεκτρισμού στις ζωές των τοπικών κοινωνιών ανά την ελληνική επικράτεια, παράλληλα όμως καταδεικνύουν και την εκτεταμένη κατάτμηση της παραγωγικής βάσης του Ηλεκτρισμού σε εθνικό επίπεδο.
Η ίδρυση της «Ηλεκτρικής Εταιρείας Κερατέας» αποτελεί μέρος αυτής της ραγδαίας δημιουργίας και ανάπτυξης μικρών τοπικών μονάδων παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η γεωγραφική γειτνίαση της Κερατέας με την πρωτεύουσα και με την βιομηχανική πόλη-λιμάνι του Λαυρίου υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρέασε τον σχηματισμό αλλά και την εξέλιξη της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο 36 χρόνιο της πορείας της.
Ακολουθώντας τα στοιχεία του διασωζόμενου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού αλλά και με την βοήθεια μαρτυριών, εξετάζουμε την πορεία της «Ηλεκτρικής Εταιρείας Κερατέας» από την σύστασή της και τους αρχικούς συντελεστές λειτουργίας της, μέχρι την τελική εξαγορά της από την νεοσύστατη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), ελπίζοντας, έτσι, ότι συνεισφέρουμε στην διατήρηση ενός κομματιού της συλλογικής τοπικής μνήμης και ιστορίας των Μεσογείων Αττικής.

Scroll to Top