Ιατρού Π. Γιώργος
Τίτλοι
Περιγραφή:
Μεσόγεια της Αττικής… μια διαδρομή μέσα στο χρόνο, με όχημα την λογοτεχνία και 11 σταθμούς-κεφάλαια που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τόπους.
Βασικός στόχος του ανθολογίου είναι ο αναγνώστης να ανακαλύψει πλήθος εικόνων, γεγονότων της περιοχής μέσα από σπάνια δυσεύρετα κείμενα από παλιά ξεχασμένα αλλά και σύγχρονα βιβλία κι άλλες πηγές λόγου.
Άξονές του είναι:
– η αρχαία εποχή στους δήμους της Νότιας Αττικής βασισμένη σε κείμενα σύγχρονων λογοτεχνών κι αρχαιολόγων
– οι εντυπώσεις των περιηγητών 18ου-19ου αιώνα κυρίως
– τα γεγονότα διαφόρων ιστορικών περιόδων που σημάδεψαν την τοπική κοινωνία
– η λογοτεχνική προσέγγιση της λαογραφίας του τόπου
– η αναφορά σε σημαντικούς ανθρώπους που κατάγονται ή σχετίζονται με τα Μεσόγεια
– τα τοπόσημα, η περιγραφή, η υμνογραφία της φύσης και οι προσπάθειες προστασίας της
Περιγραφή:
Aν τα πεπραγμένα του ένοπλου δωσιλογισμού είναι σχεδόν αδύνατο ν’ αμφισβητηθούν από οποιονδήποτε καλόπιστο ερευνητή της θυελλώδους δεκαετίας του ’40, δεν συμβαίνει το ίδιο με το κοινωνικό και -ιδίως- το οικονομικό υπόβαθρο του ίδιου φαινομένου.
Το διαπιστώσαμε για μιαν ακόμη φορά κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Κορωπί (8/10/2016), με αντικείμενο την κατοχική εμπειρία της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.
Μια Ημερίδα που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, με το αμφιθέατρο του εκεί δημαρχείου να έχει ξεχειλίσει από το (ως επί το πλείστον ντόπιο) κοινό.
Οι αντιδράσεις αυτού του τελευταίου καθιστούσαν προφανές πως, επτάμισι δεκαετίες μετά τα γεγονότα, η τοπική συλλογική μνήμη παραμένει έντονα διχασμένη.
Με ανοιχτό το ακανθώδες ζήτημα της ταυτότητας των ενόπλων που στις 9 Οκτωβρίου 1944, τρεις μέρες πριν από την Απελευθέρωση της Αθήνας, έπνιξαν το Κορωπί στο αίμα δολοφονώντας 47 άτομα, λεηλατώντας και καίγοντας εκατοντάδες σπίτια, φροντίζοντας ταυτόχρονα να καταστρέψουν ολοσχερώς το υποθηκοφυλακείο μαζί με όλα τα τοπικά συμβολαιογραφεία.
Η απλή αλήθεια, όμως, ενοχλεί.
Μέσα από τις ανακοινώσεις που αναπτύχθηκαν κατά την Ημερίδα διεφάνη ξεκάθαρα η διπλή κατοχική λειτουργία των Μεσογείων, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Κατοχής: (α) Ως αγροτική ενδοχώρα που παρήγε τρόφιμα με τα οποία εφοδιαζόταν η αθηναϊκή μαύρη αγορά και (β) ως διαμετακομιστικό κέντρο εισαγόμενων ειδών διατροφής από άλλες περιοχές. Διεφάνη όμως και μια τρίτη διάσταση: Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της και λίγο πριν την Απελευθέρωση τα Μεσόγεια λειτούργησαν ως στρατηγικός τόπος παραλαβής όπλων από τις εθνικιστικές ομάδες του Σπηλιωτόπουλου.
Τάσος Κωστόπουλος
(“Εφημερίδα των Συντακτών” 22-23/10/2016)
Περιγραφή:
Είναι ριζικό το καλό που έμαθες από παιδί; Μπορείς να επουλώσεις ένα τραύμα της παιδικής σου ηλικίας αν γελάσεις και παίξεις μαζί του; Τι θα ήταν αυτή η χώρα αν είχε πετύχει όλος ο κόσμος; Πώς θυμάσαι την πρώτη σου φορά; Τι είδους έγκαυμα αφήνει μια τραγική νύχτα ακριβώς δίπλα σου; Ποιος είναι “ο ιστός της αράχνης” την εποχή της δικτατορίας; Μόνο ο Ντελακρουά μπορεί να προσωποποιήσει την ελευθερία; Γιατί κάποιος έμεινε 15 χρόνια στην ίδια τάξη με τη θέληση του; Τα ξέρεις τα 17 σταυραδέρφια της Πάρνηθας; Είχε “τη δική του ιστορία” ο δρόμος έξω από το σπίτι σου; Τα όνειρα και τα Μαθηματικά και τα δύο ή κανένα ερμηνεύουν ακραία γεγονότα μιας ζωής; Έχεις ιδέα πού είναι το Τσουργέλι; Ποιοι και γιατί, μια Κυριακή του Νοέμβρη, πετούσαν θλιμμένοι μπαλόνια στο Σύνταγμα; Σημασία έχει από πού παίρνεις τα πράγματα ή πού τα πας; Σε παρασύρει η ατμόσφαιρα ενός συγγραφέα τόσο ώστε να σε παίρνει μαζί του; Γιατί να διασωθούν 10 χαμένα πλάνα από μια εξοχή;
Δεκαέξι διαφορετικοί αφηγητές σε ισάριθμα διηγήματα αυτομυθοπλασίας προσπαθούν να απαντήσουν στο μεταίχμιο ανάμεσα στον μυστικό και στον φανερό κόσμο.
Περιγραφή:
Το παρόν βιβλίο-λεύκωμα είναι μία πρώτη προσπάθεια να διερευνηθεί και να καταγραφεί μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της πόλης της Κερατέας, με το επώνυμο Πρίφτη. Αναφέρεται σε ένα κλάδο της οικογένειας αυτής, από το γενάρχη της Αθανάσιο Σταμ. Πρίφτη (1843-1933) και προχωρά σε πέντε γενιές μετά, όπως φαίνεται στους γενεαλογικούς χάρτες του βιβλίου. Κυκλοφορεί εκτός εμπορίου με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Ανδρ. Πρίφτη και είναι μία συλλογική προσπάθεια που αποτελείται από τα εξής μέρη:
Α. Τους γενεαλογικούς χάρτες (πίνακες) που είναι επτά τον αριθμό και έγιναν από τον υπογράφοντα με τη βοήθεια πολλών συγγενών της οικογένειας. Οι χάρτες αυτοί οι οποίοι ξεκίνησαν από μία ιδέα και μία πρώτη πρόχειρη καταγραφή του Βασίλη Ευαγ. Στουραΐτη απετέλεσαν και το έναυσμα για την έκδοση αυτή, με την προτροπή του Κωνσταντίνου Ανδρ. Πρίφτη.
Β. Απόσπασμα από την εργασία της Αναστασίας Σταμ. Πρίφτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1995 στο πλαίσιο των σπουδών της στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το μάθημα «Ανθρωπολογία της συγγένειας». Η εργασία περιλαμβάνει την καταγραφή του γενεαλογικού δέντρου με σημείο αφετηρία τον Αθανάσιο Σταμ. Πρίφτη, καθώς και σχόλια από μαρτυρίες και βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με τις συνήθειες που αφορούσαν την οικογένεια στην περιοχή μας.
Γ. Μια σειρά μικρές αναμνήσεις για τα μέλη που ανήκουν σε αυτόν τον κλάδο της οικογένειας ή και άλλων κλάδων των Πριφταίων της Κερατέας, οι οποίοι φαίνεται να προέρχονται από τον Κουβαρά και οι οποίες συνδέονται με ιστορικά γεγονότα και λαογραφικές, πραγματολογικές πληροφορίες αλλοτινών εποχών.
Όλες αυτές οι αναμνήσεις με το γενικό τίτλο “Το σόι μας διηγείται”, συλλέχθηκαν κυρίως από συνεντεύξεις γηραιότερων μελών της οικογένειας, οι οποίες έγιναν στη χρονική περίοδο 2008-2010.
[…]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)